11 novembris, 2011

Mārtiņdienas tirdziņam

Šoreiz par ko gardu, kas tika gatavots Mārtiņdienas tirdziņam. Šis nu ir viens pasākums, kas man īpašu sajūsmu neizraisa (laikam jau tāpēc, ka sirdī pašai šaumīgi nepatīk tirgošanās), bet skatos, ka šī tradīcija bērnudārzos un skolās ienāk arvien biežāk. Kas tad parasti ir tirgus klāstā? Visādas plātsmaizes, pīrādziņi pašgatavotas kartiņas un citas tāda veida lietiņas. Bērniem tur tāds riktīgs burziņš sanāk. Pagājušā gadā cepām vafelītes, šogad gribējās kaut ko vienkāršāku un ātrāku . Tā dzima ideja par žāvētiem augļiem šokolādē. Process ļoti vienkārš.

Vajadzīgas žāvētās plūmes bez kauliņiem, mazie koka irbulīši un šokolāde (lētāk noteikti sanāktu ar sveramo, bet tā kā tādu tuvumā neatradu, pirku šokolādes tāfelītes. No vienas šokolādes tādfelītes iznāca apmērcēt ~20 plūmes. Viena mums bija parastā bez piedevu, otra ar kaut kādiem kakao krispiem (no šis sanāca nedaudz mazāk).




Saspauž plūmes uz kociņiem (darbs, kur ļoti veiksmīgi var iesaistīt arī bērnus) un mērcē izkausētā šokolādē. Pēc tam apmērcēto plūmi fiksi uz neilgu laiku ieliek saldētavā. Apakšā paklāju cepampapīru (no tā ļoti feini nāk nost). Pēc tam ietin nelielos follijas gabaliņos. Brīžiem likās, ka plūme tā švaki turā uz kociņa (īpaši, ja plūmes ir tādas feinas, mīkstas), bet, kad sastings šokolāde, turās perfekti. Garšas ziņā nesanāca sliktāk kā Skrīveru saldumu ražotām plūmēm šokolādē un garšoja tik pat labi.

Otrs variants, ko bijām ieplānojuši pamēģināt, bija jaunās Laimas želejkončas. Process tāds pat, bet tā kā šokolāde manāmi aptrūkās, šo tikai pamēģinājām zināšanai.



Garša bija ļoti laba (priekš manis gan drusku par saldu). Jārīkojas diezgan ātri, jo želeja siltumā kļuva ļengana. Bet pēc pastāvēšanas ledusskapī iznāca riktīgs čupačups, ko no kociņa nemaz nevarēja tik viegli noraut, jo turējās riktīgi stingri. Forši bija tas, ka varēja dabūt dažādas formas.
Bērniem protams patika gan vienas gan otras. Bet es tomēr balsoju par plūmēm, man tās gāja labāk pie sirds.


Brīvdienas ir īsti piemērots laiks, lai pagatavotu ko gardu.

Lai labi garšo!



6 komentāri:

  1. Un plūmes noteikti arī veselīgākas par gatavajām-nav to daudzo piedevu...kādreiz, kad jaunāka meita bija tīnis , arī taisījām tādas un citādas konfektes Ziemassvētku dāvanām. Jauka nodarbe arī kopā ar lielākiem bērniem.

    AtbildētDzēst
  2. Burvīgi našķi sanākuši!
    Es arī patreiz nodarbojos ar Ziemassvētku zeķu šūšanu - būtu ļoti interesanti no Tevis pamācīties, kā Tu to dari:)

    AtbildētDzēst
  3. Irēna, izlasot tavu komentāru, iedomājus. Šitā tak ir baigi labā dāvana uz Ziemasvētkiem, ko var kopā ar ģimeni pagatavot kādai paciņai ja paredzēta ciemos iešana. Re, tā uzreiz nemaz nebiju iedomājuises. Šitādas tiešām nebūtu kauns dāvināt. Un nemaz nesanāk tik ļoti dārgi.

    Sarkanā Biete, paldies! Jā, gardi gan.
    Pavisam nedaudz pacietības un būs. Viss jau ir procesā ;o)

    AtbildētDzēst
  4. Mmm, kā man garšo Skrīveru plūmes šokolādē, būs jāpamēģina. Žēl, ka es nezināju, ka tev šitādi gardumi sarūpēti, es savu bērnu pie tava būtu sūtījusi, lai Mārtiņdienas tirgū iepērkas.

    AtbildētDzēst
  5. Mmmm... sakārdināji!!! Dikti garšīgi izskatās.

    AtbildētDzēst
  6. Mēs ar meitu savulaik šokolādē mēģinājām mērcēt visu ko - arī citus žāvētus augļus (aprikozes, ābolus, zemenes), mandarīnu daiviņas, vīnogas,..
    Tomēr jāatzīst - man arī plūmes garšoja vislabāk..:)

    AtbildētDzēst