07 janvāris, 2013

No veca jauns vai bikšu pārvērtības

Iz ikdienas dzives ainiņas:  kārtējo reizi revidejot mazākā dēla skapi atklājas jau daudziem labi zināms skats: drēbju  kaste, kurai varetu pielikt uzrakstu "Par mazu" atkal ir ieguvusi papildinajumu. Daļa  bērnudarzā velkamie šorti palikuši neglābjami šauri un pēdējā izmēra garās bikses nodevigi īsas. Ak vai, atkal viena kārta drēbju par kuru jādomā: kur to visu tagad likt? Viens variants, salikt maisa un atrast kādu kam atdot. Bet, ar to jau problēma nebeidzas, jo vajag taču kaut ko vietā. Bet neko darīt, saliku visu kastē un jau biju gatava to visu kau kur nolikt, kad prāta iesavās kāda doma. Pag, pag, šaurie šortiņi protams ir neglabjami zuduši, bet ar garajām biksēm vēl varbūt var ko iesākt. Tā ka man gandrīz visas pirktās bikses viduklī regulējas ar gumija saucu bērnu, laidu gumiju vaļa un devu mērīt. Āreče: izradas, ka daļa bikšu uz dupša der pavisam smuki, nespiež un nesļuk lejā. Tik vien kā stilbi par īsu. No vienām sanāktu smuki šortiņi, no citām - tīri tā neko simpātiskas īsbikses, kas lieti noderētu pavasarī dragāšanai pa bērnudarzu. Bet citas viduklī tik plataas, ka parsūtas par šortiem derēs vēl ne vienu sezonu vien.
Vienās šādās pārvērtības šoreiz arī gribu parādit. Ar tādu darbiņu noteikti tiks gala arī mamiņa bez īpašām prasmem apģerbu šūšanā. Tātad pie darba!

Jau pieminetajā drēbju kastē atrodu  velveta bikses, ar praktiski taisniem galiem, kuras vēl ir ļoti labas, nenonēsātas un ir patiesi žēl, ka jau kļuvušas par īsu. Pielaikojot nonāku pie secinajuma, ka  no tām sanaktu tīri smuki garie šorti. Tomēr tāpat pa  vienkāršo nogriezt negribas, taču, ja paršūtu  ar atlokiem, butu tīri tā neko.

 Domāts darīts. Samēru cik vajadzētu garas atstāt un lieko griežu nost. Šoreiz tie ir ~13cm. Gatavie atloki būs ~5cm +1.5cm vīles tiesa, kopā  tie paši 13cm sanāk. Manā gadījuma sanāk ārdīt apakšējo atšuto malu vaļa un lieko nogriezt, lai iegūtu vajadzīgo gabalu atlokam.
 Kad tas izdarīts, iegūto detaļu saloku uz pusēm un ielieku staras iekspusē ar nesmuko, ādīto pusi uz iekšu. Gar malu nošuju ~1cm vīlīti un apstrādāju malu. Izloku uz āru un no iekšpuses nogludinu vīli.
 Atloku atloku uz āru un lai tas nelocītos vaļā un  nekādi netraucētu, abās pusēs pie sānu vīles ar dažiem dūrieniem piefiksēju.




Lūk tas ari viss,  bikses gatavas jaunai sezonai!
Darbs kādai stundai vai mazliet vairāk, bet rezultāta vienas feinas bikses dzivos ilgāk, ir tikušas lauka no bezcerigās kastes "Par mazu" un kāds latiņš makā arī ieekonomēts. Pamēginiet un arī jums sanāks, jo te nav kam nesanākt ;o)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru