25 jūnijs, 2009

Kā es vārīju čiekurzapti.

Visa laba Jāņuzale Līgo, Līgo,
Ko plūc Jāņu vakarāi Līgo.


Jau pagājušo gadu atradu šo recepti internetā un izlēmu, ka šogad noteikti pamēgināšu izvārīt zapti no priežu čiekuriem. Izsenis zināms, ka Jāņu vakarā vāktai Jāņuzalei ir īpašs spēks. Priežu čiekuri šogad būs viena no manām Jāņuzālēm.


Neliels citāts atrasts internetā: Priežu čiekuru sīrups nostiprina imunitāti, noder pie saaukstēšanās, vīrusu infekcijām, bronhītiem, laringītiem, pēc pneimonijām. Lieto 3-4x dienā: bērniem pa vienai tējkarotei, pieaugušajiem pa 1-2 ēdamkarotēm.
Ziemā klepus laikam domāju, ka arī mūsmājās noderētu kāds našķis un zāles vienā burciņā. Līgo vakarā star citām aktivitātēm devos meklējumos un salasīju priežu čiekuriņus.

Sākam vārīt!
Šeit aptuveni 1kg čiekuru .
Vēl būs vajadzīgs:
2 litri ūdens un 2kg cukura sīrupa pagatavošanai
Čiekuris vispirms aplej ar verdošu ūdeni un patur ~10 min un nokāšs. Pa to laiku liek vārīties cukura sīrupu.


Receptē teikts, ka čiekuri cukura sīrupā jāvāra 3 stundas, bet, lai labak izvārītos viss labums, čiekuriņus sagriezu. Griežās ļoti viegli.




Pagājušas 2 stundas un sīrups ieguvis skaisti sarkanu krāsu. Čiekuriņi ari kļuvusi diezgan mīksti. Turpinu vārīt un sīrups kļūst arvien tumšāks




Iesākumā gribēju liet burkās ar visiem čiekuriem, bet tad, pārdomāju un nokāsu. Čiekuru miziņai ir izteikti sīva un sveķaina garša, bet vidiņš skābeni rūgts. Diez vai tos kāds pēc tam ēdis , labak tīra manta.


Uzvāriju izkāsto sīrupu (pagaidām par zapti to nenosauksi, jo ir diezgan šķidrs), burkās iekšā un vākus tūlit karstam ciet.
P.s. Pēc sīrupa izliešnas katls ir palicis manāmi sveķains un no malas izskatās, ka varētu būt diezgan problemātiski iztīrīt. Atrodu no vecmāmiņu padomiem: paņem un uzlej uz lupatiņas parasto cepammeļļu un ar to ieziest katliņu. Zili brīnumi... sveķi pazūd kā nebijuši, izskaloju un izmazgāju ar parasto trauku mazgāšanas līdzekli un katliņs ir tīrs bez jebkādas piepūles.
Arī sveķainās rokas pēc čiekuru griešanas ar šo metodi ļoti viegli notīrās.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru